Are step-up basis and estate tax exemption mutually exclusive?

No, it is not correct to say that the step-up basis and the estate tax exemption are mutually exclusive. They are distinct but interrelated features of the federal transfer tax system that apply simultaneously to inherited assets.


Issue

Whether the federal estate tax exemption and the step-up basis under 26 U.S.C. § 1014 are mutually exclusive or can both apply to inherited assets.


Rule

Under 26 U.S.C. § 1014, the basis of property acquired from a decedent is generally the fair market value (FMV) of the property at the date of death, commonly referred to as the "step-up in basis." This rule eliminates capital gains on appreciation that occurred during the decedent’s lifetime. The federal estate tax, meanwhile, applies under 26 U.S.C. § 2001 to the taxable portion of a decedent’s estate exceeding the unified estate and gift tax exemption—currently $13.61 million per individual in 2024.[2]


Application

The step-up basis applies to inherited property regardless of whether the estate incurs federal estate tax liability. As confirmed by the IRS, the basis of inherited property is its FMV as of the decedent’s death or, if elected, the alternate valuation date, regardless of whether an estate tax return is filed.[1] This means even estates below the exemption threshold—which owe no federal estate tax—still benefit from the step-up in basis rule.

Conversely, the estate tax exemption shields a certain amount of wealth from taxation at death. Only amounts exceeding the exemption are taxed at rates up to 40%.[2] When an estate is large enough to owe estate tax, assets within that estate still receive a stepped-up basis for the heirs’ future income tax purposes.

Thus, these two tax provisions operate together, not in opposition. The step-up basis determines the heir’s cost basis for capital gains taxes, while the estate tax exemption determines whether the estate owes transfer taxes. They would only appear related if Congress were to alter the tax code—such as the one-year repeal of the estate tax and modification to basis rules in 2010—when the step-up rule was limited to a modified carryover basis.[2]


Conclusion

The step-up basis and estate tax exemption are not mutually exclusive. They function concurrently: all inherited property typically receives a stepped-up basis, and only estates exceeding the exemption threshold are subject to the estate tax. An estate may simultaneously benefit from both the step-up in basis and full exemption from estate taxes.


Sources & References

  1. Gifts & inheritances | IRS
  2. Federal Tax Issues - Federal Estate Taxes | USDA ERS

Related Questions

Are step-up basis and estate tax exemption mutually exclusive? | OpenCase