Can I withdraw from an agreed divorce if it becomes contested?
Direct Answer
A lawyer retained for an agreed (uncontested) Texas divorce may ethically seek to end the representation if the matter later becomes contested or otherwise exceeds the agreed scope, but withdrawal is not automatic once the lawyer has appeared in the case: the lawyer generally must (1) satisfy Texas Disciplinary Rule grounds for withdrawal and (2) obtain court permission by written motion showing good cause under Texas Rule of Civil Procedure 10.[1][3][4]
Legal Framework (Texas)
Issue
Whether an engagement contract for an agreed divorce that states “if later issues come up, representation ends” allows counsel to withdraw from the case.
Rules
1) Ethics: declining/terminating representation — Texas Disciplinary Rule 1.15
Texas Disciplinary Rule of Professional Conduct 1.15 governs when withdrawal is mandatory versus permitted.[2][3][6]
- Mandatory withdrawal includes situations where the lawyer is discharged or continued representation would violate law/rules.[3]
- Permissive withdrawal includes circumstances where withdrawal can be accomplished without material adverse effect, or where the client persists in improper conduct, or—most relevant here—where the client refuses (after warning) to abide by an agreement relating to the representation, including an agreement limiting the objectives/scope of the representation.[2][3][6]
Key language (commentary summarized in the rule materials):
“A lawyer may withdraw if the client refuses, after being duly warned, to abide by the terms of an agreement relating to the representation, such as … an agreement limiting the objectives of the representation.”[3]
Rule 1.15 also emphasizes post-withdrawal duties to mitigate harm to the client (reasonable steps to protect client interests upon termination).[6]
2) Procedure in a pending case: court approval required — Texas Rule of Civil Procedure 10
Even if withdrawal is ethically permitted (or even required), Texas procedure generally requires leave of court once counsel is attorney of record.[4][7][8]
Rule 10’s core requirement:
“An attorney may withdraw from representing a party only upon written motion for good cause shown.” TEX. R. CIV. P. 10.[4][7][8]
Rule 10 also requires specific motion contents depending on whether substitute counsel is being installed, and—if not—requires notice to the client plus inclusion of “all pending settings and deadlines,” with required delivery methods and potential conditions imposed by the court.[4][7][8]
The Texas State Law Library’s guidance similarly explains that withdrawal “only becomes official once the judge approves” the motion, and highlights the duty to notify the client and provide key case information (e.g., settings and deadlines).[1]
3) Limited-scope concept vs. attorney-of-record reality
Some jurisdictions expressly allow “limited appearances” with streamlined notices of withdrawal upon completion of the limited task.[5] Texas Rule 10, by contrast, is structured around leave-by-motion withdrawal once counsel is in the case, reinforcing that an engagement letter alone does not self-execute withdrawal from the court’s perspective.[4][5]
Application (Agreed Divorce Engagement With a “Later Issues” Clause)
1) The contract clause can support “good cause,” but does not by itself end the court appointment/appearance
A written engagement agreement that clearly limits representation to an agreed/uncontested divorce and warns that counsel will withdraw if the matter becomes contested can help establish:
- Ethical permissive-withdrawal grounds (client demanding work beyond the agreed objectives/scope; client refusing to abide by the scope limitation).[2][3][6]
- “Good cause shown” for a Rule 10 motion (the case materially changed from agreed to contested; continued representation would exceed the contracted scope).[4][7][8]
However, even with that clause, withdrawal generally still requires a Rule 10 motion and a signed order (unless substitution procedures are used), because counsel remains attorney of record until the court grants leave.[1][4]
2) Timing and prejudice matter; the court can condition or deny withdrawal
Rule 10 expressly authorizes the court to “impose further conditions” on granting leave to withdraw.[4][7] Practically, if withdrawal would disrupt imminent hearings/trial or materially prejudice the client, the judge may condition withdrawal (e.g., requiring certain notices or transitional steps) or delay it. Rule 1.15 materials also recognize that some permissive-withdrawal grounds may exist “even though the withdrawal may have a material adverse effect,” but withdrawal in litigation may still require judicial approval.[2][3]
3) Confidentiality limits what can be said in the motion
The Rule 1.15 commentary recognizes that courts may want an explanation for withdrawal while counsel may be bound by confidentiality; it indicates that a statement that “professional considerations require termination” ordinarily should be sufficient.[3]
4) Obligations upon withdrawal
Upon withdrawal, counsel must take reasonable steps to mitigate client harm (e.g., notifying of settings/deadlines, turning over relevant papers), consistent with Rule 1.15’s “assisting the client upon withdrawal” concepts and Rule 10’s specific notice/deadline requirements.[4][6]
Practical Bottom Line (Texas)
- Yes—a “scope-limited agreed divorce” engagement can be drafted so that if the divorce becomes contested, counsel has a strong basis to seek withdrawal consistent with TEX. DISCIPLINARY RULES PROF’L CONDUCT R. 1.15.[2][3][6]
- No—the clause does not allow unilateral exit from the litigation record; counsel typically must file a Rule 10 motion to withdraw and obtain a court order, meeting the rule’s notice/content requirements.[1][4][7][8]
Notable Checklist (Rule 10 Motion Contents)
| Scenario | Rule 10 requires (illustrative, not exhaustive) |
|---|---|
| Substitute counsel | Substitute counsel contact/Bar number; party approves; withdrawal not for delay only.[4][8] |
| No substitute counsel | Delivery of motion to client; notice of right to object; consent status; client last-known contact info; all pending settings and deadlines; post-order notice of additional known settings/deadlines.[4][8] |